Vi ste

KURSEVI ZA ODRASLE – ŠTA NAŠI ĐACI NAUČE
Naši polaznici elementary nivoa su najčešće odrasli koji ili nikada nisu učili engleski jezik, ili su ga nekada učili u školi, ali dugo godina ga nisu koristili i dosta toga su zaboravili. Sa njima najpre počinjemo od snalaženja u vremenu, tj. kojim danima i u koliko sati imaju čas, što dalje proširujemo na ostale životne situacije. Dalje nastavljamo sa različitim upotrebama reči koje se najčešće koriste u engleskom jeziku u raznim kontekstima, kao što su ‘ići’, ‘raditi’, ‘imati’ itd. Da li razumete ove rečenice: ‘I have English on Tuesday and Thursday’ ‘I go to work by car’?
Nastavljamo sa vežbanjem kratkih rečenica, kroz priču o sebi i svojim navikama i životnom stilu, uz dosta novog vokabulara.
Kako biste vi rekli ‘Imam 40 godina i živim u stanu u centru grada. Oženjen sam/udata sam i imam dvoje dece. Vikendom često odlazimo na izlete van grada’ ?
Ako ne znate, tu smo da vam pomognemo!
Akcenat stavljamo na snalaženje u svakodnevnim životnim situacijama. Tako smo dosta vežbali snalaženje u restoranu, aerodromu, hotelu, prodavnici, na ulici… Kako naručiti hranu, pitati za cenu, saznati kada polazi voz, rezervisati sobu u hotelu, pitati za smer ili neku ulicu…sve su to zadaci koje su naši polaznici savladali prošle godine. Neki od njih su imali prilike da otputuju u inostranstvo tokom praznika, i sa zadovoljstvom nas obavestili da su stečeno znanje uspešno primenili.
Polaznici pre-intermediate nivoa su odrasli koji već imaju određeno znanje, ali imaju poteškoća da stečeno znanje pokrenu i počnu aktivno da ga koriste.
Često čujemo od naših polaznika da ‘skoro sve razumeju, ali ne umeju da pričaju’. Tako da uvek počinjemo od obnavljanja vokabulara i gramatičkih struktura, koje postepeno obogaćujemo i nadograđujemo, kroz različite životne situacije. Na časovima se komunikacija odvija skoro isključivo na engleskom jeziku, i polaznici se podstiču da što više govore. Da li razumete ove rečenice:
‘Which do you prefer, summer or winter?’
‘In England, you must be 18 years old if you want to drive a car’?
Na ovom nivou, polaznici već umeju da kažu dosta toga ne samo o sebi, već i o sredini i društvu u kom živimo, popularnoj kulturi i različitim hobijima kojima se bave. Kako biste vi rekli:
‘Ja radim puno radno vreme, ali često ostajem prekovremeno’?
‘Bavim se baletom od svoje pete godine, ali nikada nisam nastupala pred publikom’?

Polaznici intermediate nivoa su odrasli čije je znanje engleskog jezika na dosta visokom nivou. Njihov vokabular je bogat i govore tečno, ali im je potreban rad na preciznosti i komplikovanijim gramatičkim strukturama. Nastava sa intermediate polaznicima se odvija isključivo na engleskom jeziku, a teme su raznovrsne. Slušali smo intervju sa Steven Spielberg-om o njegovom radu na filmu ‘Šindlerova lista’, vežbali holiday vocabulary uz pesmu ‘Road to Mandalay’ Robbie Williamsa, passive voice kroz članak o ‘Gospodaru Prstenova’ i još mnogo toga…
Da li razumete ove rečenice:
‘You can travel to visit all those fantastic film locations, including the battlefields, and there are guided tours by road or helicopters’
‘She is considered to be one of the most famous journalists in her country, although many would disagree.’
Kako biste vi rekli:
‘Ne volim da letujem na moru, ne podnosim vrućinu a i nije baš lako pronaći odgovarajući smeštaj’
‘Mislim da bih ja bila prilično dobra u fudbalu, kada bih samo imala mogućnosti da redovno treniram’.

Polaznici upper-intermediate nivoa su odrasli koji odlično vladaju engleskim jezikom, samouvereni su u nastupu, ali žele da ostanu u kontaktu sa jezikom, prošire svoj vokabular i budu u mogućnosti da diskutuju na različite teme, što im često pomaže i u poslovnoj sferi, ili jednostavno vole engleski jezik i žele da nadograde postojeće znanje. Kao i sa polaznicima intermediate nivoa, obrađujemo veliki broj tema kroz zanimljive audio i pisane materijale. Kroz duhovitu priču ‘How I trained my husband’ obrađivali smo past modals, a frazalne glagole kroz intervjue sa urednicima New York Times-a. Da li razumete sledeće rečenice:
‘On a field trip with the students, I listened to a professional trainer describe how he had taught African crested cranes to stop landing on his head and shoulders’
‘The plus side of my job – I must have seen some of the most spectacular moments in cricket over the past forty years.’
Kako biste vi rekli:
‘Cena koju slavne ličnost plaćaju za svoju slavu i bogatstvo je konstantno prisustvo u očima javnosti, kao i veliki broj priča koje se plasiraju u medijima’
‘Znam da sam trebala to drugačije da uradim, da sam znala, sigurno bih postupila po svom osećaju’